online services
Wiki
power
Helpt consumenten geld te besparen
Eind 2022 nam DPG Media het Waalse Wikipower over. Een strategische zet die aansluit bij de missie om de Belgische energiemarkt efficiënter en consumentvriendelijker te maken. Waar staan we een jaar later?
Eind 2022 nam DPG Media het Waalse Wikipower over. Een strategische zet die aansluit bij de missie om de Belgische energiemarkt efficiënter en consumentvriendelijker te maken. Waar staan we een jaar later?
Dona Ilinca
(37), Business Unit Manager Marketing & Communicatie Wikipower
Wikipower is een gevestigde naam in Wallonië, maar doet in Vlaanderen niet bij iedereen een belletje rinkelen. “Sinds 2011 helpen we consumenten geld besparen door van energieleverancier te veranderen, met onze energievergelijkingstool en voordelige groepsaankopen”, zegt Dona Ilinca, Business Unit Manager Marketing & Communicatie. “Wikipower is marktleider in Wallonië. De overname door DPG Media is een belangrijke mijlpaal in onze gedeelde ambitie om de Belgische energiemarkt te transformeren.”
Oorlog in Oekraïne, een overvloed aan contractformules en tarieven die alle kanten op schoten: de energiemarkt stond de afgelopen jaren op z’n kop. “Energievergelijkers bieden consumenten houvast”, zegt Ilinca. “Comparateur-energie.be helpt jaarlijks meer dan 46.500 mensen op weg naar het interessantste energiecontract.”
Mijnenergie.be, ook van DPG Media en marktleider in Vlaanderen, heeft dezelfde missie. Toch zijn er verschillen. “Waalse consumenten houden van een persoonlijke aanpak: iemand die hen vertelt hoe ze hun energiebudget moeten spenderen. Ons callcenter van energie-experts zorgt voor maar liefst 70% van de afgesloten contracten. Klanten kunnen altijd bij hun vaste contactpersoon terecht. Die persoonlijke werkwijze maakt ons marktleider in Wallonië.”
“Energievergelijkers
bieden consumenten
houvast”
De Vlaamse markt is anders. “Consumenten zijn vertrouwder met online technologie. Dat verklaart de digital-only-benadering van mijnenergie.be. Persoonlijke aandacht en technologie kunnen elkaar versterken. We werken hard aan één krachtige energievergelijkingstool voor heel België, die het beste van beide platformen combineert. De lancering staat gepland voor de tweede helft van 2024.”
Door de overname van Wikipower krijgt DPG Media ook toegang tot een schat aan expertise op het gebied van energie-groepsaankopen. “Deze spreken vooral 55-plussers aan, die ontzorgd willen worden. Persoonlijke service is hierbij nog belangrijker. Een tweede belangrijke tak binnen onze groepsaankopen zijn de samenwerkingen met steden en gemeenten. Lokale overheden krijgen de kans om hun inwoners een extra geldbesparende service aan te bieden, wij profiteren van een sterkere acquisitie en vergroten onze maatschappelijke impact. De overname door DPG Media geeft ons de kans om deze succesformule ook naar Vlaanderen te brengen.”
In de herfst van 2023 organiseerden Wikipower en DPG Media een eerste groepsaankoop in samenwerking met HLN.be. “Een testproject waar we keihard aan hebben gewerkt, maar eerlijk gezegd meer van hadden verwacht. Na twee crisisjaren is de energiemarkt weer wat gestabiliseerd. De urgentie om van leverancier te veranderen is verdwenen, net als de media-aandacht. Ook onze communicatie had misschien beter gekund. Belangrijke learnings die we meenemen naar de toekomst. We weten hoe we de Waalse klant moeten bereiken. De merken en technologische tools van DPG Media zullen ons helpen om Wikipower ook in Vlaanderen op de kaart te zetten. 2023 was een jaar van leren en ontdekken, 2024 wordt het jaar waarin we echt impact gaan maken.”
“We willen de mensen in alles helpen en gidsen”
DPG Media heeft haar pijlen niet alleen op een nieuwe nergievergelijkingstool en groepsaankopen gericht. “We willen een partner worden in het hele energietraject van de Belgische consument”, zegt Kenneth Vansina, Director Online Services België. “We bouwen volop aan een compleet ecosysteem dat mensen helpt om de volgende duurzaamheidsstap te zetten en nog meer te besparen op hun factuur.”
Alles begint bij het in kaart brengen van het energieverbruik. “Hoe werkt je huis vandaag en hoe efficiënt is het? Van daaruit adviseren we de consument over de beste volgende stappen. Zonnepanelen zijn daarbij een belangrijke en logische stap. Dankzij de combinatie met thuisbatterijen kun je de opgewekte energie ook optimaal gebruiken. We kijken ook naar isolatie, die cruciaal is om je woning energie-efficiënt te verwarmen, en naar elektrische laadpalen en warmtepompen. Uiteraard werken we daarbij samen met betrouwbare partners. We willen consumenten een totaalconcept aanbieden voor alles wat met verduurzaming te maken heeft en hen door de hele energietransitie gidsen. Dat is essentieel binnen de strategie van DPG Media en het omschrijft wat we bij Online Services doen. We geloven dat we van 2024 een duurzaam succes kunnen maken.”