Online services

Independer biedt klanten zekerheid en gemoedsrust

Jan-Willem Broekx

(56), Commercieel Directeur Independer

Independer:

kampioen complexe keuzes eenvoudig maken

Voor Independer was 2023 een topjaar. In een roerige wereld van hoge inflatie, onrust op de energiemarkt en een overspannen woningmarkt, blijkt de vergelijkingssite voor steeds meer mensen een betrouwbaar baken. Commercieel directeur Jan-Willem Broekx over groei, gepersonaliseerde keuzes en financiële gemoedsrust.

De commercieel directeur werkt - weliswaar in verschillende functies - al zestien jaar bij het jonge bedrijf, dat sinds 2018 deel uitmaakt van DPG Media. “Zestien jaar lijkt lang, maar er gebeurt hier zó veel nieuws en ik voel me er zo ongelooflijk thuis dat ik letterlijk elke dag fluitend naar m’n werk ga”, zegt Broekx. Hij roemt de jonge-honden-mentaliteit van het bedrijf. “Met relatief veel jonge mensen en een bijzondere mix van heel diverse achtergronden en expertise in niches, boeken we elk jaar mooie groeicijfers.”


Dat was ook in 2023 het geval. Wat betreft zorg was de ‘overstap­markt’ voor zorgverzekeringen vorig jaar kleiner dan in 2022. Toch wist Independer het marktaandeel stabiel te houden. Broekx: “In de laatste zeven weken van het jaar raadpleegden honderdduizenden mensen Independer.nl om zorgverzekeringen te vergelijken. In die periode werd Independer in verschillende media ook steeds nadrukkelijker gepresenteerd als een autoriteit. Onafhankelijk en gerespecteerd.”


Datzelfde geldt voor de markt voor autoverzekeringen. De verkoop van autoverzekeringen is logischerwijs sterk gekoppeld aan de autoverkopen. Broekx: “Hoewel die verkopen nog niet op het oude peil zijn, wisten wij in 2023 het aantal autoverzekeringen, afgesloten via Independer, toch flink te laten groeien. Menig autoverzekeraar verhoogde de premie aanzienlijk om gestegen kosten te compenseren.

Maak kennis met Annelotte van Melick (22), Expert Team Verzekeren bij Independer. Samen met haar team adviseert ze dagelijks veel Nederlanders, want in de wereld van verzekeringen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Van auto’s tot zorgverzekeringen: zij weten wat het beste bij jou past. Waar komt haar interesse in verzekeringen vandaan en wat is precies het unieke Independer-teamgevoel?

Bekijk de video of lees haar verhaal

Daardoor gaan consumenten vergelijken om te kijken of er ergens anders een betere deal is.”


Dat Independer als betrouwbaar wordt gezien, heeft te maken met het feit dat bij vergelijkingen ook verzekeringen worden getoond waarvoor Independer niet als samenwerkende partner optreedt. “Als je bij ons een auto- of woonverzekering zoekt, krijg je altijd een top drie van beste verzekeringen voor jouw situatie. Daarbij nemen wij - ook op de eerste positie - verzekeraars op waarmee wij niet samenwerken. Toch doen we het, want wij willen in eerste instantie de klant goed helpen. Daarmee kweek je vertrouwen.”


“En zo”, zegt de commercieel directeur, “kun je je met de juiste tools en expertise echt onderscheiden. Met alle data én de persoonlijke gegevens kan Independer het keuzeproces voor de consument snel terugbrengen van een donkere, dreigende wolk tot een helder zicht.Wij zijn kampioen in complexe keuzes eenvoudig maken. Doordat de dienstverlening steeds persoonlijker en relevanter wordt, zien we dat het aantal consumenten dat de hulp van een expert van Independer nodig heeft, steeds kleiner wordt. Als ze dan contact zoeken, is het vaak via onze chatbot of WhatsApp.”

Independer werd opgericht in 1999 en telde 20 ​​​​​​​miljoen bezoeken in 2023.  

Vaste lasten

Independer is meer dan alleen een vergelijker van verzekeringen. “Als platform voor vaste lasten willen wij een rol spelen bij alle grote uitgaven in het huishoudboekje van consumenten. Daarom hebben we bij twee productgroepen een belangrijke koerswijziging doorgevoerd: de energiemarkt en hypotheken.”


De energiemarkt zat lange tijd op slot. Door de oorlog
in Oekraïne stegen de energieprijzen zo hard dat
energie­leveranciers de verkoop stillegden. Broekx:
“Wij hebben in die tijd echter niet stilgezeten. De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel en klanten worden steeds veeleisender: in het spel van ‘de klant steeds beter helpen met gepersonaliseerde keuzes’, kun je niet alleen kiezen uit de goedkoopste, maar ook de groenste. Zo maken we voortdurend stappen. We willen niet meelopen, maar vooroplopen.”


Inmiddels worden er wél weer vaste energiecontracten afgesloten, en ook daarbij blijkt Independer in toenemende mate de voornaamste informatiebron voor consumenten te zijn, met fraaie groeicijfers en een stijgend marktaandeel tot gevolg. Ook op het gebied van hypotheken is de koers aangepast. “We zijn en blijven een onlineplatform”, aldus Broekx. “We hebben een mooie positie in de online hypotheekmarkt en gebruikers zijn heel tevreden. Toch vindt het grootste deel van Nederland het online afsluiten van een hypotheek nog erg spannend. Zij willen liever een hypotheekadviseur zien ‘van vlees en bloed’.”


Daarom is Independer eind 2022 een samenwerking met Van Bruggen Adviesgroep gestart. “Zij hebben niet alleen zeventig hypotheekkantoren door heel Nederland, maar kunnen ook nog bogen op een heel hoge klanttevredenheid. Deze samenwerking bestaat nu ruim een jaar en verloopt meer dan uitstekend. Er ligt een prima fundament voor verdere groei.”