Dit is een video

Interview

“In een tijd dat je moet vechten voor elke minuut van de consument hebben we enorme stappen gezet”

Het werd een jaar waarin DPG Media het financieel beter deed dan verwacht. Met hoogtepunten als de start van een nieuw radiostation en een sterke digitale groei, maar ook met een loonconflict in Nederland. CEO Erik Roddenhof blikt terug.

Het zou in 2023 moeilijk worden, voorspelde je vorig jaar, maar opnieuw doet DPG Media het beter dan de eigen voorspellingen.

“Dat klopt, 2023 was beter dan we vooraf verwachtten. De omzet en winst eindigden zelfs op een vergelijkbaar niveau als 2022, terwijl het digitale aandeel daarvan ook nog eens fors groeide. Daarnaast vielen de papierprijzen lager uit dan voorspeld. Dat was een grote meevaller in het eindresultaat.”


Het is jou altijd vooral te doen om digitale groei. Waar staat DPG Media?

“Het aantal digitale abonnees bij nieuwsmedia groeide fors, met ruim 10%, terwijl het totale aantal abonnees op niveau bleef. DPG Media bedient meer dan 2,9 miljoen abonnees. Het aantal gebruikers van onze streamingdienst VTM GO groeide met 14% en de omzet van online services steeg met 10%. Het gevolg was dat onze totale digitale omzet met ruim 9% groeide.
In een tijd dat je moet vechten voor elke minuut van de consument hebben we enorme stappen gezet. En ondertussen bleven de marktaandelen in televisie onveranderd hoog, haalden onze Vlaamse radiozenders de sterkste resultaten ooit en groeiden Qmusic en JOE in Nederland samen naar ruim 26% marktaandeel.”


Op allerlei pagina’s in dit jaarverslag gaat het over digitale waarde. Wat bedoel je daarmee?

“De focus van onze strategie ligt op de creatie van meer digitale waarde, het koesteren van onze positie in de meer traditionele mediamarkten en het operationeel excellent runnen van ons bedrijf. Deze strategie past goed in een wereld waarin de consument media steeds meer digitaal consumeert en de adverteerder dus ook steeds digitaler adverteert. Digitale waardecreatie begint bij de consument. Een consument die vaker komt en langer bij ons blijft, is eerder bereid om abonnee te worden en is vervolgens aantrekkelijker voor onze adverteerders. Om die reden moeten we zowel de consument als de adverteerder meer waarde voor zijn of haar geld bieden.”

“De toekomst van televisie zal zich afspelen in een mix van livetelevisie en streaming”

En hoe heeft DPG Media dat afgelopen jaar gedaan?

“We lanceerden bijvoorbeeld ‘Uit Andere Media’. Premium-abonnees van een nieuwstitel in Nederland kunnen digitaal elke andere titel van DPG Media lezen. In België kunnen ze digitaal onze magazines lezen. Ook bij onze streaming- en online services-activiteiten breiden we het aantal diensten uit. Bij AutoTrack begonnen we een nieuwe dienst waarmee je een tweedehands auto direct online kunt kopen en zelfs thuis kunt laten bezorgen, met alle bijbehorende garanties. Met VTM GO+ introduceerden we een nieuwe abonnementsvorm waarmee je reclamevrij kunt kijken en programma’s al kunt bingen die pas later op de VTM-zenders te zien zijn. Ook komend jaar verwacht ik dat we veel nieuwe diensten toevoegen aan onze platformen.”


De uitgevers in Nederland kwamen vorig najaar in het nieuws toen ze in aanvaring kwamen over de cao. Hoe kijk je daarop terug?

“Het is verschrikkelijk om tegenover je eigen mensen te komen staan, dezelfde mensen met wie we dagelijks onze media maken. Maar een cao is in Nederland iets van de hele branche, niet van DPG Media alleen. Aan de onderhandelingstafel, waar ik zelf niet aan zat, kwam echter geen oplossing. Ik ben blij dat DPG Media uiteindelijk een doorbraak kon forceren en dat we zo, vlak voor het einde van het jaar, toch een goede oplossing hebben gevonden. Maar dit moeten we in de toekomst voorkomen. Zo’n periode is voor niemand goed.”


Er werd gemopperd dat er te weinig wordt geïnvesteerd in zaken waarmee het bedrijf groot is geworden, het krantenbedrijf.

“We hebben het vaak over onze investeringen in digitalisering. Dat is logisch omdat dit de grootste opdracht is die we met z’n allen hebben. Maar ondertussen wordt er heel veel gedaan om juist ook de traditionele media - als ik ze zo mag noemen - zo goed en betaalbaar mogelijk te houden. Zo is er de afgelopen jaren hard gewerkt om onze abonnementssystemen te vervangen voor een nieuw, toekomstvast systeem. Ik ben heel blij dat we dit in 2023 hebben afgerond, waardoor we ook een verouderd datacenter konden sluiten. We hebben daarnaast geïnvesteerd in de kwaliteit van de bezorging met de aankoop van veel elektrische vervoersmiddelen voor de bezorgers. We werken ook hard aan cybersecurity om al onze platformen, drukkerijen en systemen voor onze klanten en ons bedrijf veilig te houden. Achter de schermen is er heel veel geld en aandacht voor elk van onze klanten, ook voor de krantenlezer.”


Ondertussen begon DPG Media een nieuw radio­station en deed het een overnamebod op RTL Nederland. Dat moet een moment van euforie zijn geweest.

“We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we ook in Nederland actief wilden zijn met televisie en streaming en dat we graag wilden uitbreiden op de radio. Het zijn mediatypen waar we in België succesvol mee zijn. Met de voorgenomen overname van RTL Nederland en de start van JOE denken we die ambitie te kunnen verwezenlijken.


De toekomst van televisie zal zich afspelen in een mix van livetelevisie en streaming op het grote scherm van de smart-tv’s. RTL Nederland staat met haar eigen programma’s, televisiezenders en streamingplatform Videoland uitstekend gepositioneerd. We kijken er erg naar uit om met RTL Nederland, Streamz en ons eigen VTM in Vlaanderen en RTL Belgium in Wallonië de toekomst vorm te gaan geven. Door samen te investeren, leren en ondernemen kan elk merk in zijn eigen markt succesvoller zijn. DPG Media is ervan overtuigd dat goed gemaakte lokale programma’s altijd hun weg naar de consument vinden.”