Online services

Rico van der Vies

(35), Chief Commercial Officer Automotive Mediaventions

 Rico van der Vies (AMV) over de kracht van AutoTrack EasyBuy

Online een 
auto kopen

en hij wordt thuisbezorgd

Met AutoTrack.nl, Autowereld.nl en Gaspedaal.nl vormde Automotive MediaVentions (kortweg AMV) al dé businesspartner van autobedrijven in Nederland. Afgelopen jaar maakte de acquisitie van een online autokoopservice voor tweedehands-auto’s de cirkel rond en het aanbod compleet. AMV’s Chief Commercial Officer Rico van der Vies legt uit: “Dankzij AutoTrack EasyBuy hebben we naast mediamakers nu ook autoverkopers in huis.”

Het bestaansrecht van Automotive MediaVentions is in de basis heel helder, meent Rico van der Vies. “We willen iedereen in Nederland van een tweedehands auto kunnen voorzien. Daarvoor hadden we tot voor kort twee manieren om merken onder de vlag van AMV in de markt te zetten. De ene is het genereren van potentiële klanten voor autobedrijven, dus vraag en aanbod met elkaar in contact brengen. En met Gaspedaal.nl zorgen we daarnaast voor veel verkeer naar de websites van die autobedrijven.”


Met de toegevoegde dienst, die inmiddels is omgedoopt tot AutoTrack EasyBuy, spreekt AMV een bredere consumentendoelgroep aan. “We helpen nu ook kopers die we met onze bestaande titels niet konden bedienen. Dat zijn mensen die op afstand een gebruikte auto willen kopen, in combinatie met bepaalde zekerheden. Denk aan consumenten die geen tijd of zin hebben om naar een autobedrijf te gaan, mensen die slechte ervaringen hebben met een autobedrijf of die er zeker van willen zijn dat zij een echt goede occasion kopen. En die doelgroep is er zeker, wij schatten die in tussen de 5% tot 10% van de markt.”


In 2023 kon de succesvolle joint venture van DPG Media en Mediahuis haar diensten uitbreiden dankzij de overname van Bynco, een platform waarop consumenten volledig online een auto kunnen aanschaffen. Deze aanpak leverde AMV de afgelopen jaren een prominente plek op in de Nederlandse autowereld.

Sinds de start van de joint venture Automotive MediaVentions (AMV) is het bereik van Gaspedaal.nl- en AutoTrack jaar op jaar succesvol gestegen, +81% in 2023 ten opzichte van de start in 2019. Met de overname van e‑commerceplatform Bynco is AMV het eerste bedrijf in Nederland dat het mogelijk maakt om volledig online een auto te kopen, af te rekenen en te laten bezorgen, tot aan de voordeur.

“We genereren nu niet alleen leads, maar ook verkopen”, vervolgt Van der Vies. “Dankzij deze propositie kunnen we de volledige kopersgroep van auto’s in Nederland bedienen, terwijl we de autobedrijven waarmee we samenwerken een extra dienst bewijzen. We stellen hen in staat om andere kopers te bereiken zonder dat zij daarvoor zelf investeringen hoeven te doen, bijvoorbeeld door een eigen online verkoopkanaal op te tuigen.”


De nieuwe naam zegt alles: AutoTrack EasyBuy maakt het potentiële autokopers nog gemakkelijker om hun volgende auto te vinden. Zo kunnen ze kiezen uit geselecteerde occasions die aan extra strenge kwaliteitseisen voldoen. De voorgestelde auto’s zijn maximaal acht jaar oud, hebben minder dan 150.000 kilometer gereden en kosten niet meer dan 100.000 euro. “Bovendien”, verduidelijkt Van der Vies, “hebben deze modellen een onafhankelijke aankoopinspectie gehad, waardoor zij minimaal 12.000 kilometer of twaalf maanden onderhoudsvrij zijn. Het gaat dus wel om een kwaliteitsproduct, anders hebben mensen niet het vertrouwen om op afstand tot aankoop over te gaan.”

“Veel zorgelozer wordt het kopen van een gebruikte auto niet”

Wie zijn of haar auto via AutoTrack EasyBuy bestelt, krijgt hem vervolgens netjes thuisbezorgd. “Dat is nog een extra manier om de klant te ontzorgen. Mocht de auto in de eerste veertien dagen toch niet bevallen, kan hij ook nog eens kosteloos worden geretourneerd. Veel zorgelozer wordt het kopen van een gebruikte auto niet.”


Wat begon als de aankoop van een veelbelovende start-up, groeit nu dus uit tot een logische aanvulling op het bestaande aanbod van Automotive MediaVentions. Van der Vies: “Het is lastig om nu al te voorspellen wat de markt exact gaat doen, maar we zien prettige resultaten en mooie vooruitzichten naar wat er nog kan gebeuren met deze propositie. Weet je, dit is ook gewoon écht ondernemen. We hebben de overtuiging dat er een markt is, maar dat moeten we de komende tijd nog wel echt gaan bewijzen.”


De huidige cijfers zijn hoopgevend, bevestigt Van der Vies, ondanks een in eerste instantie wat afwachtende autobranche. “We merkten dat autobedrijven deze stap best spannend vonden. Dat wij hún auto’s zijn gaan verkopen. Maar inmiddels zie je dat zij het steeds meer als een versterking ervaren. We zijn nog geen jaar bezig en hebben al meer dan 50% groei gerealiseerd in het aantal auto-advertenties. En die auto’s worden dus daadwerkelijk verkocht. Dat vind ik toch leuk: we hebben nu niet alleen mediamakers, maar ook succesvolle autoverkopers in huis!”