Voorwoord

We moeten relevant blijven in het dagelijks leven van onze kijkers, lezers en luisteraars

“Is er een

Magische formule

voor succes?”

Net toen we dachten te kunnen genieten van een herwonnen vrijheid na de pandemie, kreeg de wereld er een gruwelijke oorlog voor in de plaats. Met ingrijpende economische gevolgen. Die vergen ook van onze onderneming stuurmanskunst en financiële discipline. Maar we blijven onze eigen koers varen: de belangrijkste strategische prioriteit is een duurzaam succesvolle digitale transformatie.

Christian Van Thillo (61)

Executive chairman dpg media

Hoe doe je zoiets? We willen in de eerste plaats de best mogelijke digitale journalistiek en entertainment ontwikkelen, op de meest gebruiksvriendelijke platformen. Maar een toekomstbestendig zakelijk model is minstens even essentieel.


En dat is zoeken. Niet zo lang geleden dacht iedereen dat content in een digitale wereld gratis hoorde te zijn voor de eindgebruiker. Het zakelijk model zou enkel leunen op advertentie-inkomsten. Nu duidelijk is geworden dat dit model niet voldoet, roept iedereen dat betaalde content het model van de toekomst is, al dan niet in combinatie met advertenties. DPG Media heeft altijd vol ingezet op het ontwikkelen van het abonnee- en advertentiemodel en blijft dat ook doen.


Die achtbaan heeft ons geleerd: mediabedrijven moeten een zakelijk model vinden dat het best past bij hun portfolio en de markt. Dit zoekproces zal nog jaren duren, misschien wel nooit voltooid zijn. Omdat het mediagebruik van ieder van ons voortdurend verandert.

Complex

Het toont eens te meer hoe jong de digitale revolutie nog maar is. Er bestaat geen magische formule voor succes. Wie van het traditionele model naar het model van de toekomst gaat, heeft een complexe mix nodig van vele elementen. Die moeten stuk voor stuk geoptimaliseerd worden.


Daarom zet DPG Media in op vele nieuwe com­petenties, van uitstekende data-analyse tot de kunst van de pakkende push-notificatie. Redactie,
marketing en product/IT, die voorheen los van
elkaar opereerden, moeten samenvloeien om op die kleine smartphone de beste gebruikservaring te realiseren. Door middel van trial-and-error,
consequent gericht op de behoeften van de gebruiker, maar ook met eigen creativiteit om echt vernieuwend te zijn.

Het model van de toekomst is een complexe mix van vele elementen

Waarde

Waar het echt om draait, inhoudelijk én zakelijk, is de waarde van onze digitale producten, onze digitale journalistiek en entertainment. Die moet omhoog, zodat digitale abonnementen een solide nieuwe basis worden voor onze media.


We zien daar gelukkig vele mogelijkheden voor: journalistiek en programmering die de lezer en kijker echt boeien, nieuwe vertelvormen met tekst en visuele elementen, mooiere vormgeving, een betere gebruikservaring. Misschien maken we journalistiek en entertainment wel beter dan ze ooit geweest zijn. Als uitgever heb ik het altijd een voorrecht gevonden om te brainstormen met onze hoofdredacties en programmadirecties over hoe we nog succesvoller kunnen worden bij ons publiek. Het is mijn overtuiging dat dit in digitale tijden belangrijker is dan ooit tevoren.

Noodzakelijk

Het is ook noodzakelijk, want we moeten relevant blijven in het dagelijks leven van onze kijkers, lezers en luisteraars. Daartoe moeten we digitaal de metgezel worden die we op papier en lineaire televisie en radio altijd zijn geweest. Een ankerpunt waar je naar kunt opkijken, waardoor je je geïnformeerd en gesteund voelt. Een tehuis dat een sense of belonging oproept. Hoe geven we digitaal meer persoonlijkheid aan onze merken? Dat is iets wat ons op dit moment erg bezighoudt.


We willen ál onze klanten de best mogelijke kwaliteit bieden. Niet alleen onze lezers, kijkers en luisteraars, maar evengoed onze adverteerders en alle mensen die onze digitale serviceplatformen gebruiken. Overal investeren we in continue verbetering, in het besef dat er nog zoveel te winnen valt.

Mediamakers

Dit vergt creativiteit, innovatiedrang, vakkennis en teamwork. Er werken 6.000 mensen bij DPG Media en in zekere zin zijn zij allemaal mediamakers. Elkeen draagt bij aan de media van de toekomst die we dag na dag verder ontwikkelen. Dat doen we met een visie op de lange termijn, veel enthousiasme en een onwrikbaar geloof dat mensen met talent en ambitie samen prachtige zaken kunnen verwezenlijken. Voor al die mensen wil DPG Media een warm en inspirerend huis zijn.


In dit jaarverslag willen we u laten kennismaken met onze onderneming, onze mediamerken en de medewerkers die ze leiden en bezielen. Hopelijk geeft het een goed beeld van wat we doen, waarom we dit doen en met welke spirit we dit doen.