Nieuws­media

Ons publiek praat terug

 Erik van Gruijthuijsen

 (62), algemeen directeur Publishing 

Het is inmiddels de meest gestelde vraag onder onze lezers: “Waarom zijn jullie journalisten altijd zo negatief?” Het is niet eens een vraag, het is een verwijt. Niet alleen van bezoekers, maar ook van vrienden, zelfs van mijn dochters.


Het volstaat niet te antwoorden dat “wij er ook niets aan kunnen doen dat Rusland Oekraïne binnenviel of grensoverschrijdend gedrag een groot thema is” en dat journalisten daar nu eenmaal verslag van moeten doen. Ons publiek lijkt niet langer genoegen te nemen met de soms als zendingsdrang ervaren verslaggeving.


Op NU.nl zie je waartoe dat leidt. Elke dag wordt er door zo’n 10.000 verschillende mensen in totaal 25.000 keer gereageerd op het discussieplatform NUjij. Daar zitten ook veel vragen tussen, waarvan de NU-redactie er minimaal één (vaak gestelde) gebruikt om nieuwe (uitleg)artikelen te maken. VTM Nieuws stelt kijkers al langer dergelijke vragen, schatplichtig als het is aan het motto ‘Wij zijn er voor u’. Onze regionale edities in Nederland en Vlaanderen zijn ook begonnen. Hun oproep: laat weten wat u vindt of denk mee over oplossingen voor dit lokale probleem.


Ons publiek praat terug. Onze media en onze journalisten worden er beter van, zonder uit het oog te verliezen wat hun heilige opdracht is: verslag geven.