AUDIO & VIDEO

Het

geheim

van Het

Geluid

Qmusic brak afgelopen jaar wederom records: in België groeide het marktaandeel naar 24,5 procent en in Nederland naar 20,4 procent. In Nederland werd ook het 15-jarig bestaan gevierd van Het Geluid, dat sinds de start in 2007 is uitgegroeid tot het populairste radiospel. Hoe wordt het gemaakt en waarom wordt er zo geheimzinnig over gedaan? Een van de juryleden (wiens identiteit geheim moet blijven) licht een tipje van de sluier op.

“Ik vergeet nooit dat er ineens een beveiliger voor onze neus stond. Hij deed die avond zijn ronde door het gebouw en opende de deur van de studio waar we in het diepste geheim een geluid aan het opnemen waren. Wij in paniek! Gelukkig had hij niet in de gaten wat we precies aan het uitspoken waren, maar sindsdien doen we de deur op slot.”


“Wij, dat is de vijfkoppige jury die de geluiden bedenkt en opneemt en alle antwoorden beoordeelt. Binnen Qmusic hangen we niet aan de grote klok wie er in de jury zit. Zelfs de dj’s weten het niet. Zij weten ook het antwoord niet. Als het lang duurt, willen zij het net zo graag weten als de luisteraars.
De jury luistert elk uur bij elk gegeven antwoord mee. Wordt het goed geraden in de uitzending, dan pas krijgt de dj dat op zijn scherm te zien.”

Het Geluid in cijfers

Sinds de start in 2007 zijn er in Nederland 35 Geluiden gespeeld. Het snelst geraden Geluid was 1 dag, het langzaamst geraden Geluid 72 dagen. De meest lucratieve Geluiden waren het verstellen van een wereldstekker (2019, €100.000), het vastklikken van het lipje van een fotolijstje (2017, €63.700) en het klikken van een telefoon in een beschermhoesje
(2011, €63.500).

Meer dan één geluid

“Het hele jaar door ben ik er als jurylid mee bezig in mijn hoofd. Als ik ergens een geluid hoor dat geschikt kan zijn voor het spel, sla ik dat op in mijn telefoon. Als we samenkomen met de jury nemen we onze lijstjes door en beslissen we welke geluiden we gaan opnemen. Geluiden ja, want we nemen er altijd meer dan één op tijdens de jaarlijkse actieperiode. Zo hebben we wat achter de hand als het eerste geluid te snel wordt geraden. Want, zo weten we: dat kan na één dag al gebeuren, maar ook pas na twee maanden.”


“Het geluid is altijd een handeling die je kunt uitvoeren. Lang niet alle handelingen zijn geschikt. Het opentrekken van een blikje: te makkelijk. Een nietmachine - het meest gegeven antwoord door de jaren heen - is geen goed idee. Het antwoord moet ook eenduidig en toegankelijk zijn. Niet het omzetten van een schakelaar in de cockpit van een Boeing 747, want heel veel mensen kennen dit geluid niet eens. De mooiste geluiden zijn die, waarbij je meer hoort dan alleen klik-klik; als er een veer in zit bijvoorbeeld, of als het hol klinkt.”


“Het meest illustere geluid tot nu toe is het dichtdoen van een lipje van een pak hagelslag. Het uur daarvoor antwoordde een luisteraar: ‘het opendoen van een lipje van een pak hagelslag’. Erg sneu, maar dat is echt iets anders. Het inspireerde wel de winnaar, die een uur later in de uitzending kwam.”

Luister naar Qmusic Nederland

Luister naar Qmusic België

Inspelen op nieuwsgierigheid

Het Geluid is een bewezen luistercijferbooster voor Qmusic, vooral in het doorluisteren. Mensen blijven hangen om te horen of het geluid het volgende uur wél geraden wordt. We vergelijken het graag met tv-programma’s als Wie is de Mol? en The Masked Singer. Op een gegeven moment wil je zó graag weten wie de mol is, wie er in dat pak zit, of wat het geluid is. In die nieuwsgierigheid schuilt het succes van het spel. Niet voor niets is onze vaste slogan bij Het Geluid: ‘Weet jij al wat het is?’”


“Het idee is niet nieuw, het kwam in de jaren 70 al op televisie. En voordat we er in Nederland mee begonnen, speelden de collega’s van Qmusic België het ook al. Het gaat vooral om de manier waarop je het speelt. Met nieuwe elementen zoals de Superronde en de wildcard proberen we Het Geluid fris te houden. Zonder daarbij te tornen aan de basis van het spel. De kracht moet altijd blijven dat je het geluid één keer hoort en het dan meteen in je hoofd genesteld krijgt. Vanaf dat moment houdt het je bezig en wil je maar één ding: weten wat het is. Simpel, maar onweerstaanbaar.”