Nieuwsmedia

Het jaar van de

vrouwelijke

hoofdredacteur

AD, de Stentor en Het Parool kregen in 2021 een nieuwe, vrouwelijke hoofdredacteur. Hoe hebben Rennie Rijpma, Sylvia Cools en Kamilla Leupen de redacties en de redactiecultuur de afgelopen jaren zien veranderen? En welke koers hebben ze voor ogen? 

Rennie Rijpma (50)

hoofdredacteur AD sinds 2021, waar ze sinds 2011 voor werkt. Daarvoor was ze journalist en chef bij persbureau ANP. 

“Mannen geven hun mening, vrouwen stellen vragen”

De eerste vrouwelijke hoofdredacteur in de 75-jarige geschiedenis van de krant: voor Rennie Rijpma werd het jubileumjaar van het Algemeen Dagblad ook een persoonlijke mijlpaal. Het werd ook tijd, vindt ze. Al was het maar als voorbeeldfunctie voor jonge mensen én omdat vrouwen soms andere keuzes maken. 

Lees meer

Sylvia Cools (44)

hoofdredacteur de Stentor sinds 2021, waar ze sinds 2018 voor werkt. Daarvoor was ze hoofd nieuws bij Omroep Gelderland. 

“Diversiteit is meer dan alleen man/vrouw”

Na haar benoeming klonk er louter applaus. Voor alle betrokkenen was Sylvia Cools, per 1 oktober 2021 hoofdredacteur van de Stentor, het logische én beste boegbeeld voor de trotse ADR-regiotitel. Ze was immers al adjunct-hoofdredacteur en daarnaast vanuit haar vorige werkkring (dertien jaar Omroep Gelderland) sterk geworteld in de journalistiek in Oost-Nederland.

Lees meer

Kamilla Leupen (49)

hoofdredacteur Het Parool sinds 2021, waar ze sinds 1999 voor werkt. 

“Wij zijn belangrijk voor de voorbeeldfunctie”

Ze beleefde nogal een vuurdoop. Kamilla Leupen, sinds 1 januari 2021 hoofdredacteur van Het Parool, loodste in haar eerste jaar als eindverantwoordelijke haar titel van een middag- naar een ochtendkrant. Tel daar de transitie naar digital first bij, het slopende thuiswerken en de moord op Peter R. de Vries die de redactie hard raakte, dan is de conclusie gerechtvaardigd dat het ‘een pittig jaar’ was. 

Lees meer